آورده ۱۵ هزار میلیاردی زیست‎ فناوری درسال ‎گذشته

آورده ۱۵ هزار میلیاردی زیست‎ فناوری درسال ‎گذشته

بی دانلود: فعالان و متخصصان عرصه بیوتکنولوژی تاکید نمودند که با وجود مخالفت ها و عدم پشتیبانی از تولید داخل و با وجود شرایط سخت تحریمی و مشکلات گوناگون دیگر، زیست فناوری دوره بلوغ خودرا طی کرده و آورده حداقل 15 هزار میلیارد تومانی در سال 1399 شاهد این مدعی است و این درآمد در سال 1400 به سبب ورود به بازار کیت های تشخیصی، واکسن ‎ها و داروها، بسیار بیشتر خواهد شد.


به گزارش ایسنا، دوازدهمین همایش ملی وچهارمین کنگره بین المللی بیوتکنولوژی با صدور اطلاعیه ای پایان یافت. در این بیانیه که از طرف دکتر محمدعلی ملبوبی معاون پژوهش و فناوری پژوهشگاه ملی زیست فناوری قرائت شد، تاکید گردیده است که دانش بیوتکنولوژی در کشور با وجود آنکه با محدودیت های زیادی مواجه بوده، ولی حالا به بلوغ رسیده است و از مسئولان درخواست شده است که حال در شروع فعالیت دولت جدید که شعار "اقتدار و خوداتکایی و بالندگی کشور" را مطرح کرده، لازم است که توجه ویژه به این صنعت و عوامل مختلف درگیر در این صنعت به شکوفایی هر چه بیشتر آن همت گماشته و سهم زیست فناوری را در تولید ناخالص ملی به چندین برابر برساند.
متن کامل این بیانیه به این شرح است:
در شرایطی این رویداد را به انتها می رسانیم که شاهد نقش زیست فناوری در پاندمی کرونا در جهان و کشور بوده ایم؛ هر چند که این بیماری سبب از دست دادن عزیزانمان خصوصاً اندیشمندان نامی کشور و همچون دبیر علمی این کنگره زنده یاد استاد بهزاد قره یاضی شد که بسیار تلخ و دشوار است.
در حیطه زیست فناوری ما توانستیم در فرصتی اندک، کیت های استخراج، کیت های تشخیصی، واکسن ها و داروهای مختلفی را در کشور تولید نماییم و توانستیم از واردات بخشی مهمی از آنها جلوگیری کنیم؛ هر چند متاسفانه شاهد بودیم که از یک طرف تعدادی از شرکت های تولید کننده ماه ها منتظر تایید کیت های استخراج و یا تشخیص ویروس و واکسن و داروهای خود بودند و به سبب کمبودها تلاش شد که واردات جایگزین صورت گیرد.
ناگفته نماند، متاسفانه ظاهرا واردات، راحت ترین راه حل در ضمن نیم قرن اخیر برای تامین کمبودها بوده و ادامه حمایت تمام قد از واردات، خود یکی از اصلی ترین موانع پیشرفت زیست فناوری و دیگر عرصه های زیست فناوری در کشور بوده و هست.
این مساله در واردات و یا تولید محصولات کشاورزی بیشتر مشهود است و به بهانه خطرناک بودن محصولات تراریخته هر ساله بیش از ۴ میلیارد دلار محصولات غذایی تراریخته برای مصرف انسان و حیوان وارد کشور می شود و سال به سال این مقدار افزایش می یابد.
متاسفانه شاهد بوده‎ ایم بسیاری مغرورانه و مفتخر به مخالفت با تراریخته پرداخته شده و در عمل تداوم گر وابستگی هر چه بیشتر کشور به واردات بوده و هستند و تمام قد پنهان و آشکار از آن دفاع می کنند و حتی گاهی در لباس مدافع نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران ظاهر می شوند و برای خارج کردن دوستداران و مدافعان تولید داخل از هر حربه ای استفاده می نمایند. با این وجود و باوجود این مخالفت ها و یا عدم پشتیبانی از تولید داخل و با شرایط سخت تحریمی و مشکلات گوناگون دیگر، زیست فناوری دوره بلوغ خودرا طی کرده و آورده حداقل ۱۵ هزار میلیارد تومانی را در سال ۱۳۹۹ شاهد بوده ایم و این درآمد در سال ۱۴۰۰ نیز به سبب ورود به بازار کیت های تشخیصی، واکسن‎ها و داروها، بسیار بیشتر خواهد شد.
چنین موفقیتی جای تقدیر و تشکر از صاحبان این صنعت و دست اندرکاران آن دارد. البته تاریخچه برنامه ریزی و پشتیبانی از زیست فناوی برای رسیدن به این بلوغ خود بحث مفصلی را می طلبد. ولی آنچه مشهود است می توان گفت با حمایت تمام قد از زیست فناوری، این حوزه نقش موثری در تولید ناخالص ملی ایجاد داشته است.
حال در شروع فعالیت دولت جدید که شعار "اقتدار و خوداتکایی و بالندگی کشور" را مطرح کرده، لازم است که توجه ویژه به این صنعت و عوامل مختلف درگیر در این صنعت داشته و به شکوفایی هر چه بیشتر آن همت گماشته و سهم زیست فناوری را در تولید ناخالص ملی به چندین برابر برساند.
این خواسته با چندین اقدام به آسانی قابل انجام و دست یافتنی است؛ چونکه با وجود حمایت های کم، پیشرفت های زیادی را تا حالا شاهد بوده ‎ایم، بدین جهت شرکت کنندگان در این همایش درخواست دارند تا ریاست جمهوری، مسئولان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مسئولان قوه قضائیه و سایر ارکان نظام جمهوری اسلامی ایران به عملیاتی شدن موارد ذیل اهتمام بورزند:
«۱-رفع موانع صدور مجوز ورود محصولات زیست فناوری در عرصه مصرف توسط سازمان غذا و دارو، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان محیط زیست و دیگر نهادها و سازمان ها در کوتاه ترین زمان ممکن باتاکید خاص بر الکترونیکی شدن بررسی و صدور مجوز و شفافیت کامل و به دور از اعمال سلیقه های فردی
۲-حمایت از تولید ملی و در امتداد خوداتکایی، کاهش ارزبری و افزایش سهم کشور در عرصه صادرات محصولات دانش بنیان، ایجاد محدودیت قانونی در واردات بی رویه و صدور دستورات لازم برای عدم تخصیص ارز ترجیحی برای واردات را از رئیس جمهور و نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواستاریم.
۳-به منظور تامین غذای سالم و امنیت غذایی در کشور و کاهش واردات مواد غذایی برای مصرف انسان و نیز تامین نهاده های دامی و کشاورزی لازم است هر چه سریع تر محدودیت کشت محصولات کشاورزی حاصل از فناوری ‎های نوین زیستی خصوصاً مهندسی ژنتیک برداشته شود و یا با محدود شدن واردات اینگونه محصولات، به تولیدکنندگان داخلی فرصت نقش آفرینی داده شود؛ برای اینکه مادامی که در عرصه تامین غذای سالم و کافی برای مردم، مشکل وابستگی داشته باشیم، ادعای خوداتکایی کشور قابل توجیه نیست.
۴-با توجه به شرایط خاص اقلیمی کشور همچون تنش های محیطی مانند کم آبی، شوری خاک و آب و موارد مشابه می بایست با پشتیبانی از مراجع خاص علمی همچون دانشگاه ها و پژوهشگاه ها برای افزایش تحقیق و توسعه در زمینه زیست فناوری و تولید محصولات متناسب با نیاز کشور موجبات افزایش راندمان و ارتقای توان تولید غذای سالم را فراهم آوریم.
۵-به منظور کاهش مهاجرت نخبگان و دانش آموختگان این حوزه و تامین نیازهای کشور درخواست می‎ شود تسهیلات بیشتری در ایجاد کسب وکار در همه عرصه های زیست فناوری همچون زیست فناوری کشاورزی با رفع موانع اختصاص پیدا کند. ضمن آنکه در جهت حمایت مالی از ایجاد کسب وکار، تقویت مراکز توانمند سازی جوانان همچون مراکز رشد، پارک های علمی و سهولت در گرفتن مجوزها، پشتیبانی از خرید محصول داخلی و ایجاد محدودیت در خرید خارجی که مشابه داخلی دارند، اقدام گردد.
۶-انتظار می رود که با افزایش نقش آفرینی ستادهای حوزه زیست فناوری و سلول های بنیادی در همه عرصه های آن و افزایش امکانات ستادها برای پشتیبانی از کارآفرینان و شرکت های کوچک و متوسط نفوذ و انتشار فناوری های زیستی در زمینه های مختلف ادامه یابد.
۷-بازنگری و پایش برنامه های تقسیم کار ملی سالیانه و نیز ارائه گزارش های سالانه از عملکرد ستادهای مزبور و مراکز علمی و ارزیابی تاثیرگذاری آنها باتوجه به اهداف طرح صورت گیرد.
۸-پذیرش نقش انجمن های علمی در تاثیر گذاری و پیشرفت زیست فناوری بوسیله مصوبات لازم در هیات دولت و مجلس شورای اسلامی مد نظر قرار گیرد.
۹-افزایش محدودیت واردات و رفع موانع و دیوان سالاری برای تولید و صادرات و ایجاد مشوق‎های صادراتی.
۱۰-تشویق دانشگاه های بزرگ در ایجاد مراکز نوآوری و کارآفرینی در داخل دانشگاه و نیز ایجاد تغییرات بیشتر در قوانین ترفیع و ارتقای اعضای هیات علمی برای تشویق و پشتیبانی از اساتید در ایجاد شرکت های دانش بنیان و نیز همکاری در صنعت اقدام گردد.
در آخر از مسئولان کشور و نمایندگان مجلس درخواست توجه ویژه به زیست فناوری در امتداد افزایش اقتدار ملی و کاهش وابستگی، تامین نیازهای مردم همچون غذای سالم و کافی و تامین داروهای وارداتی بوسیله تولید داخل و افزایش پشتیبانی از تحقیقات برای تداوم بیشتر و جلوگیری از عقب ماندگی در آینده را خواستاریم.»
به گزارش بی دانلود به نقل از ایسنا در این مراسم همین طور سخنرانی ها و پوسترهای برتر عرضه شدند.




منبع:

1400/06/04
13:01:33
0.0 از 5
668
تگهای خبر: اساتید , الكترونیك , تكنولوژی , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۴
beedownload بی دانلود