محققان انگلیسی:
صدمه مغزی-عروقی بیماران کرونایی چند ماه بعد از بهبود بیماری باقی می ماند
پژوهشگران انگلیسی در بررسی جدید خود، تأثیر مهم کووید-۱۹ را بر عروق مغزی و در بروز بیماری های مغزی-عروقی ارزیابی کرده اند.
به گزارش بی دانلود به نقل از ایسنا و به نقل از نیوز مدیکال نت، پژوهشگران انگلیسی، یک بررسی منسجم را روی بیماران مبتلا به کووید-۱۹ بستری شده در بیمارستان انجام داده اند و دریافته اند که میزان شدت بیماری کووید-۱۹ می تواند بروز نارسایی مزمن عروق مغزی را پیش بینی نماید. همچنین، این پژوهش نشان داده است که سطح اختلالات عروق مغزی، با میزان وخامت سلامت شناختی، ذهنی و جسمی مرتبط می باشد.
یافته های این پژوهش نشان می دهند که ناهنجاری عروقی مغز در سرتاسر نواحی فرونتومپوروپاریتال رخ می دهد که مسئول شکل دادن ترکیب انواع سلول ها و متابولیسم است.
کووید-۱۹، اثرات سیستمی گوناگونی همچون نتایج عصبی و عروقی به همراه دارد. بیماران مبتلا به کووید-۱۹ معمولاً از نتایج عصبی رنج می برند؛ از سرگیجه خفیف، سردرد و نابویایی گرفته تا التهاب شدید مغز، سکته مغزی و هذیان.
ضعیف شدن واکنش پذیری عروق مغزی که ظرفیت انقباض عروق مغزی در واکنش به شرایط فیزیولوژیکی به منظور تنظیم جریان خون است، می تواند خطر تخریب عصبی را افزایش دهد. به همین ترتیب، نتایج کووید-۱۹ بر عروق مغزی هم امکان دارد بر سلامت مغز تاثیر بگذارند. باآنکه این صدمه حاد با استفاده از تصویربرداری عصبی قابل تشخیص می باشد اما تداوم اثرات بلندمدت آن ناشناخته باقی مانده است.
پژوهشگران انگلیسی، سلامت عروق مغزی ۴۵ بیمار را که در ارتباط با شدت کووید-۱۹ در بیمارستان بستری شده بودند، ارزیابی کردند. این پژوهش، مقایسه با عنایت به سن و جنسیت را هم در بر داشت.
داده های بالینی، از سوابق پزشکی الکترونیکی و ارزیابی های قلبی، تنفسی و عصبی طی بازدیدهای بعدی که حداقل شش هفته بعد از آغاز نشانه ها انجام شد، به دست آمدند.
شدت بیماری با عنایت به مقیاس پیشروی کووید-۱۹ در "سازمان بهداشت جهانی"(WHO) و نشانگرهای زیستی خون در بیماران بستری شده بررسی گردید.
بررسی های قلبی و تنفسی حداقل ۱۲ هفته بعد از ترخیص صورت گرفت. کیفیت زندگی، شناخت و سلامت روان بیماران، با کمک مجموعه ای از پرسش نامه ها مورد بررسی قرار گرفت. پیشبینی پذیری شدت کووید-۱۹ هم با استفاده از یک روش شامل چند متغیر آزمایش شد.
پژوهشگران مشاهده نمودند که ناهنجاری عروق مغزی، ماهها بعد از بستری شدن در بیمارستان به علت کووید-۱۹ حاد ادامه داشته است. محل وقوع این ناهنجاری ها در نواحی جانبی، پیشانی و گیجگاهی مغز بود که تا حدی با اختلال عملکرد عروق مغزی در رابطه با افزایش سن و بیماری آلزایمر مطابقت دارد.
این اثرات که بعد از مبتلا شدن به کووید-۱۹ در عروق مغزی رخ دادند، با شدت بیماری و واکنش میزبان در مرحله حاد بیماری مرتبط بودند. بعلاوه، این اثرات با عملکرد شناختی، سلامت روانی و کیفیت زندگی بعد از مبتلا شدن به کووید-۱۹ و شش ماه بعد از بستری شدن در بیمارستان مرتبط بودند.
پژوهش های پیشین، از دست دادن گیرنده معروف به "5-HT1b" را در از دست دادن شناخت دخیل دانسته اند که امکان دارد با نتایج کووید-۱۹ ارتباط داشته باشد.
این گروه پژوهشی برپایه یافته های خود، ناهنجاری های عروق مغزی را از راه دو تفسیر احتمالی، با شدت بیماری مرتبط می کنند. یکی از احتمالات این است که بروز تغییرات در یکپارچگی عروق مغزی، پیامد ناشی از تهاجم مستقیم ویروس می باشد. دومین احتمال، به پیامد ناشی از بروز التهاب در میزبان در واکنش به تهاجم ویروسی اشاره می کند.
پژوهشگران نتیجه گرفتند که ارتباط ناهنجاری های میکرووسکولار با بروز نتایج بلندمدت در بیماران و این حقیقت که آنها یک نشانگر زیستی را به سادگی در دسترس قرار می دهند، یک هدف درمانی بالقوه یا یک نشانگر زیستی در مورد اثر درمان را در پژوهشها نشان داده است.
منبع: بی دانلود
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب