سرایت آبله میمونی از طریق هوا به مراتب کمتر از کروناست

سرایت آبله میمونی از طریق هوا به مراتب کمتر از کروناست

بی دانلود: متخصص ویروس شناسی دانشکدگان علوم دانشگاه تهران با بیان اینکه سالمندان واکسینه شده ضد آبله انسانی در مقابل آبله میمونی مقاومت بیشتری دارند، اظهار داشت: از سال ۱۹۸۰ویروس آبله انسانی Small Pox در دنیا ریشه کن و به مرور واکسیناسیون ضد این بیماری در دنیا متوقف شد؛ اما قبل از آن، افراد ضد آبله انسانی واکسینه می شدند.


دکتر احسان عارفیان، عضو هیئت علمی دانشکده زیست شناسی دانشگاه تهران در گفتگو با ایسنا با تاکید بر اینکه سالمندان ایمنی Basic و پایه را به واسطه واکسیناسیون آبله انسانی نسبت به آبله میمونی دارند، اظهار نمود: این در شرایطی است که سطح ایمنی افراد جوان تر متولد ۱۹۸۰ میلادی به بعد نسبت به مانکی پاکس کمتر است.
وی مبتلایان به نقص ایمنی، کودکان، نوزادان و زنان آبستن را از گروههای حساس به ویروس آبله میمونی برشمرد و اضافه کرد: کادر درمان، پزشکی و بهداشتی که به طور مستقیم در تماس با این قبیل بیماران هستند، ریسک بالاتری از مبتلا شدن را دارند و باید بعنوان جامعه حساس تلقی شوند.
این متخصص ویروس شناسی دانشکدگان علوم دانشگاه تهران آبله میمونی را یک بیماری زنوتیک(مشترک میان انسان و حیوان) برشمرد و اضافه کرد: اما نسبت به کرونا احتمال سرایت از انسان به انسان بسیار کمتر است.
وی ادامه داد: افرادی که با حیوان آلوده در تماس هستند مانند دامپزشک ها، شکارچی ها و کسانی که با انواع حیوانات مثل میمون ها در تماس هستند، به شدت مستعد دریافت ویروس هستند و به دلیل تماس با مایعات بدن و خون حیوان یا تماس با تاول ها و آبله هایی که در سطح پوست حیوان وجود دارد، می توانند مبتلا شوند. هم چنین خوردن گوشت نپخته حیوان آلوده و یا گزیدگی و گازگرفتگی توسط حیوان مبتلا می تواند علل دیگر سرایت بیماری باشد.
به قول این استاد ویروس شناسی دانشکدگان علوم، راه انتقال از انسان به انسان مشخصاً از راه تماس نزدیک و دراپلت های تنفسی است.
وی ادامه داد: درباره پاکس مشخصاً مانکی پاکس به نظر نمی آید که دراپلت های کوچک تر از ۵۰ میکرون دارای قدرت کافی برای ایجاد بیماری باشند و از سوی دیگر تماس با پوست و ترشحات آلوده مشخصاً در رختخواب و محل نشستن فرد بیمار می تواند سبب انتقال ویروس شود.
دکتر عارفیان تماس نزدیک با فرد آلوده، مایعات بدن، خون جاری شده از سطح تاول ها، تماس با لباس، رختخواب، حوله، وسایل غذاخوری را از طریق های سرایت بیماری دانست و تصریح کرد: اولسرهای مخاطی هم مملو از ویروس آبله میمونی هستند ازاین رو بزاق و ترشحات مخاطی واژن(ارتباط جنسی) از دیگر راه های انتقال این بیماری به حساب می آید.
وی در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر اینکه خوشبختانه هم اکنون به واسطه واکسیناسیون هیچ اثری از بیماری آبله «اسمال پاکس» یا آبله «واریولا» شایع در قرن های ۱۷ و ۱۸، وجود ندارد، اضافه کرد: ویروس های خانواده پاکس ویریده توانایی آلوده کردن مهره داران و بی مهرگان را دارد. این خانواده شامل دو زیرخانواده کوردوپاکس ویرینه و همینطور انتوموپاکس ویرینه است که ویروس های زیرخانواده اول مهره داران و زیرخانواده دوم حشرات را درگیر می کند.
این عضو هیئت علمی دانشکده زیست شناسی دانشگاه تهران اضافه کرد: دو جنس ویروسی از زیرخانواده کوردوپاکس ویرینه وجود دارد که تنها انسان میزبان آنها است که واریولا یا اسمال پاکس است و ریشه کن شده، اما دومی ویروس مولسکوم کونتاژیوزوم است که این مورد را می توانیم در کشور مشاهده نماییم. افرادی که از وسایل عمومی در آرایشگاه ها مثل برس ها و شانه های عمومی استفاده می نمایند، می توانند مستعد درگیری با عوارض این ویروس باشند. اصولاً روش های معمول ضدعفونی که در این مکان ها انجام می پذیرد مثل استفاده کوتاه مدت از الکل قادر به از بین بردن این ویروس نیست.
دکتر عارفیان تصریح کرد: ارتوپاکس ویروس، پاراپاکس ویروس و یاتاپاکس ویروس هایی از خانواده پاکس ویریده هستند که بین انسان و دام مشترکند و به عبارت دیگر بیشتر دام میزبان طبیعی آن هاست و به انسان هم منتقل می شوند و یا به عبارتی زنوتیک هستند. این ویروس از لحاظ ابعاد ساختاری همچون بزرگ ترین ویروس هایی است که در پزشکی با آن مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه ویروس مانکی پاکس ویروس پوشش دار و فسفولیپیددار است و در بین این ویروس ها از مقاوم ترین ویروس های فسفولیپیددار است، اظهار داشت: مقاومت این ویروس نسبت به کرونا بسیار بیشتر است و شاید باید برای ضدعفونی کردن طول مدت زمان بیشتری وقت صرف کرد.
این متخصص ویروس شناسی دانشکده زیست شناسی دانشگاه تهران افزود: این ویروس ساختار بیضی شکل، چندلایه پوشش فسفولیپید و تراکمی از پروتئین ها و گلیکوپروتئین ها دارد. ژنومی بزرگ و دو رشته با ساختار خطی دارد که سبب شده است تعداد زیادی از پروتئین ها را برای تکثیر خود مهیا کند و یکی از مستقل ترین ویروس هایی است که در حوزه پزشکی می شناسیم. با این ژنوم بزرگ و تعداد زیاد آنزیم و پروتئین و ساختارها به سادگی مسیرهای سلولی میزبان را در اختیار خود می گیرد و از سوی دیگر خود هم مسیرهای اختصاصی خویش را راه اندازی می نماید. این ساختار درهم پیچیده، تراکم پروتئین فسفولیپید که ویروس برای خود تشکیل داده، سبب شده به شدت در مقابل روندهای ضدعفونی کننده مرسوم ما مقاوم شود.
دکتر عارفیان اضافه کرد: این خانواده ویروسی جزو مقاوم ترین ویروس های غشادار و دارای فسفولیپید است. این ویروس بسیار مجهز است و به سادگی در سیتوپلاسم باقی می ماند و همه آنزیم ها را برای تکثیر در سیتوپلاسم مستقل از جهاز هسته در اختیار دارد.
سرایت آبله میمونی از طریق هوا به مراتب کمتر از کروناست
وی با بیان اینکه باید برای این بیماری پروتکل جایگزین تعریف شود، اظهار داشت: سرایت آبله میمونی از راه هوا نسبت به کرونا به مراتب کمتر است و تماس مستقیم و نزدیک نقش مهم تری در انتقال این بیماری دارد.
این عضو هیئت علمی دانشکده زیست شناسی دانشگاه تهران مناطق غربی و مرکزی آفریقا را از مناطق آندمیک بیماری دانست و تصریح کرد: ۱۱ کشور آفریقایی منطقه آندمی بیماری معرفی می گردند که از سال ۱۹۷۰ تابحال بیماری در آنها گزارش شده است.
وی خاطرنشان کرد: کشورهایی نظیر بنین، کامرون، جمهوری آفریقای مرکزی، جمهوری کنگو، گامبون، لیبریا، نیجریه، سیرالئون، و سودان جنوبی از مناطقی از قاره آفریقا هستند که برای سال ها بیماری در آنها گزارش شده است، اما امروزه گزارش های گوناگونی از بروز بیماری در دیگر نقاط جهان و خارج از منطقه آندمیک آفریقا نظیر انگلیس، اسپانیا و پرتغال گزارش شده است.
دکتر عارفیان با استناد به گزارش های سازمان جهانی بهداشت، اظهار داشت: از ۱۳ می تا ۸ ژوئن ۲۰۲۲ در ۲۸ کشور مانکی پاکس(آبله میمونی) گزارش شده است که پیش از این سابقه این بیماری را نداشتند، در قاره آمریکا در کانادا ۱۱۰ مورد، در آمریکا ۴۰ مبتلا، در امارات متحده عربی در همسایگی ایران ۱۳ نفر، در بلژیک ۲۴ مورد، در فرانسه ۶۶ نفر، در آلمان ۱۱۳ مبتلا، در ایتالیا ۲۹ نفر، در هند ۵۴ بیمار، در پرتغال ۱۹۱ نفر، در اسپانیا ۲۵۹ مبتلا و در انگلیس ۳۲۱ نفر گزارش شده است.
وی با بیان اینکه در بازه زمانی ۱۳ می تا ۸ ژوئن ابتلای ۱۲۰۰ نفر به آبله میمونی در جهان تأیید شده است، تصریح کرد: هم چنین برپایه گزارش سازمان جهانی بهداشت امکان انتقال این بیماری از راه پلاسنتا (جفت به جنین)، حین زایمان و از مادر آلوده به فرزند وجود دارد.
۶ تا ۱۳ روز متوسط دوره کمون آبله میمونی بدون قدرت سرایت در انسان است
این متخصص ویروس شناسی دانشکدگان علوم دانشگاه تهران با بیان اینکه کودکان به این ویروس حساس تر و عوارض بیماری در آنها شدیدتر است، خاطرنشان کرد: درباره دوره کمون (Incubation Period) این بیماری گزارش های گوناگونی ذکر شده است، اما بنا بر اعلام CDC آمریکا بین ۵ تا ۲۱ روز است؛ ولی به صورت معمول و تیپیکال چیزی حدود ۶ تا ۱۳ روز است که فرد مبتلا به آبله میمونی برخلاف کرونا در این دوره فردی را آلوده نمی کند.
دکتر عارفیان درباره علایم و نشانه های بیماری آبله میمونی(مانکی پاکس)، اظهار داشت: عفونتی که به واسطه آبله میمونی اتفاق می افتد دارای علائمی چون ایجاد راش ها و ناهنجاری های پوستی، تب، سردرد، دردعضلانی در پشت، احساس انرژی کم و از شاخصهای مهم آن تورم غدد لنفاوی است، اصولاً بیماری خودمحدودشونده است و در معدود افراد فرایند بیماری تشدید می شود و میزان مرگ ومیر در دنیا در بدترین شرایط ۱۱ درصد اعلام شده است که بیشتر در کودکان و جوان ترها گزارش شده است.
وی با بیان اینکه تاول هایی که به واسطه خانواده آبله در بدن تظاهر می کند، در نواحی سر و گردن و انتهاها(دست و پا) است، افزود: این عوارض دو تا چهار هفته ادامه دارد، اما به تدریج وارد فاز درمان می شود و عوارض کمتر و بهبودی حاصل می شود.
۳ تا ۶ درصد میزان مرگ آبله میمونی اغلب در گروههای حساس
عضو هیئت علمی دانشکده زیست شناسی دانشگاه تهران میزان مرگ و میر آبله میمونی را ۳ تا ۶ درصد و بیشتر در کودکان، نوزادان و مبتلایان به نقص ایمنی برشمرد و اضافه کرد: البته از ۱۲۰۰ مبتلای جهانی تابحال مرگی گزارش نشده است.
دکتر عارفیان با تاکید مجدد بر اینکه واکسن آبله انسانی ایمنی خوبی در مقابل آبله میمونی ایجاد می کند، اظهار داشت: واکسن آبله از قدیمی ترین واکسن هاست که بشر به آن دسترسی پیدا کرده است، الان فرایند شیوع (Out Break) ویروس به حدی نرسیده تا سازمان های متولی واکسیناسیون عمومی را سفارش کنند.
تلقی نزدیکی آبله مرغان با آبله میمونی باور اشتباه عموم
وی با بیان اینکه تی کوریمات برای درمان دارویی مانکی پاکس در سال ۲۰۲۲ اپرو جهانی را گرفته است، اضافه کرد: همینطور ایمنوگلوبولین ها برای مقابله سریع با ویروس کارآیی دارند.
دکتر عارفیان نزدیکی آبله مرغان (Chicken Pox) با مانکی پاکس(آبله میمونی) را اشتباه رایج در بین مردم برشمرد و اضافه کرد: شاید اسامی بیماری ها به هم نزدیک باشند، اما این دو از خانواده های متفاوتی هستند؛ آبله مرغان از خانواده ویروس هرپس ویریده و مانکی پاکس از خانواده پاکس ویریده است.



1401/04/18
08:55:31
0.0 از 5
592
تگهای خبر: دانشگاه , متخصص
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۵
beedownload بی دانلود