تجاری سازی کود اوره آنتی کیک دوست دار محیط زیست در کشور
بی دانلود: نتایج تحقیقات پژوهشگران دانشگاه تهران برای تولید انبوه کود اوره آنتی کیک به یک روش کاملاً دوست دار محیط زیست به بار نشست و ایران به جمع صادرکنندگان این نوع کود پیوست.
به گزارش بی دانلود به نقل از ایسنا، دکتر حسین صباحی، عضو هیأت علمی دانشکده علوم و فنون دانشگاه تهران و مجری طرح تولید کود اوره آنتی کیک، در این زمینه اظهار داشت: پژوهشگران دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران موفق به معرفی یک روش کاملاً زیست محیط دوست جهت تولید اوره آنتی کیک در خط تولید پتروشیمی برای نخستین بار در جهان شدند. هم اکنون این محصول به مرحله تجاری سازی رسیده است و ایران با تولید انبوه این کود می تواند این محصول را به کشورهای متقاضی صادر کند.
مجری طرح تولید کود اوره آنتی کیک اضافه کرد: در تولید این کود از نانوذرات طبیعی و کاملاً سازگار با سیستم خاک-گیاه برای جلوگیری از کلوخه شدن کود استفاده شده است که علاوه بر سهولت استفاده، مزایای محیط زیستی فراوانی دارد.
صباحی اظهار داشت: تا حالا در پتروشیمی ها جهت تولید کود اوره آنتی کیکی از فرمالدئید استفاده می شد، ولی در کود کامپوزیتی جدید تنها با جایگزینی ۲۰ درصد فرمالدئید با نانو ذرات طبیعی، خاصیت آنتی کیکی ۷۰ درصد، سرعت رهایش اوره حدود ۱۶ درصد و انتشار فرمالدئید به اتمسفر به میزان ۲۲درصد کمتر از اوره معمول است. نتایج آنالیز DSC هم نشان داد که اضافه کردن افزودنی های ابداعی به اوره، انرژی لازم برای ذوب و تجزیه اوره را به ترتیب ۴۳ درصد و ۲۳ درصد افزایش داده است.
عضو هیأت علمی دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران اضافه کرد: استفاده از نانوذرات طبیعی بجای فرمالدئید در حفظ سلامت کارکنان پتروشیمی و کشاورزان نیز مؤثر است، چونکه فرمالدئید یک ماده سرطان زا است که علاوه بر محیط زیست برای سلامتی افراد نیز مضر است.
وی مقاومت در مقابل گرما را از دیگر مزایای کود تولیدی عنوان نمود و اضافه کرد: این مقاومت در مقابل گرما سبب کاهش درصد تولید بیورت در کود تولیدی و همین طور کاهش انتشار آمونیاک از آن به اتمسفر در ضمن کاربرد در مزرعه می شود.
تولید انبوه کود اوره با خواص Anti-cake و Slow-release با یک روش کاملا Environment-friendly و Eco-friendly در خط تولید در پتروشیمی، برای نخستین بار در جهان اتفاق می افتد و این دستاورد علاوه بر افزایش سود حاصل از فروش، موجب ارتقای استانداردهای کیفیت محصول، محیط زیست و کشاورزی و افزایش مزیت رقابتی می شود.
به نقل از دانشگاه تهران، این پروژه در همکاری بین دانشکده علوم و فنون، پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و شرکت پتروشیمی پردیس بعد از ۱۰ سال کار تحقیقاتی و سه سال کوشش برای تولید و تجاری سازی به نتیجه رسید.
کود اوره به عنوان تامین نیتروژن مورد نیاز گیاهان یک ساله همچون برنج، ذرت، گندم، جو، آفتابگردان، کلزا، سویا گلرنگ، چغندرقند، نیشکر و سایر گیاهان زراعی یک ساله در سطح وسیعی در ایران و دنیا درحال استفاده است. بطوریکه در ایران سالانه حدود ۲ میلیون تن و در جهان حدود ۱۵۰ میلیون تن استفاده می شود.
در مورد اهمیت استفاده از کودهای نیتروژنه به ویژه اوره در گیاهان زراعی یک ساله می توان اظهار داشت که در صورت عدم مصرف، تولید این گیاهان تا یک دوم و حتی تا یک سوم مقدار پتانسیل ممکنست کاهش پیدا کند، خصوصاً در خاک های مناطق خشک مثل ایران که از نظر ماده آلی ضعیف هستند.
نکته قابل توجه دیگر این که یکی از صادارت اصلی پتروشیمی ایران به کشورهایی همچون هند و برزیل همین کود اوره است، بطوری که تولید سالانه این کود در ایران ۶.۵ میلیون تن است که پس از مصرف داخلی، ۴.۵ میلیون تن آن سالانه صادر می شود.
اوره کاربرد وسیعی در صنعت چوب برای ساخت چسب رزین اوره فرمالدئید دارد، استفاده از این نوع اوره در تولید چسب چوب می تواند موجب استواری چسب تولیدی و همین طور کاهش خطر انتشار فرمالدئید به اتمسفر شود. کاربرد وسیع دیگر اوره به عنوان کاتالیست در صنعت خودرو است، یکی از گازهای دخیل در پدیده گرمایش زمین و تغییر اقلیم و همین طور تهدیدکننده سلامت انسان، N2O است که به وفور از اگزوز خودرو های دیزلی و کشتی ها به اتمسفر منتشر می شود. هم اکنون در اگزوز خودرو ها از اوره محلول در آب جهت تبدیل این گاز خطرناک به گاز بی خطر N2 استفاده می شود. اما در صورت بالا رفتن دما تا ۲۴۰ درجه سانتی گراد، اوره به بیورت و سیانوریک اسید تبدیل گشته و خاصیت کاتالیستی آن کم شده و سبب انتشار مواد سرطان زا در هوا می شود که در اوره جدید دمای تجزیه آن به سیانوریک اسید از ۲۴۰ درجه سانتی گراد به ۳۵۳ درجه سانتی گراد بالا رفته و دیگر ماده خطرناکی تولید نمی شود.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب