محقق علوم زمین در گفت و گو با بی دانلود اعلام كرد

گسل مشا مسبب زلزله ۳ و سه دهم ریشتری دماوند است

گسل مشا مسبب زلزله ۳ و سه دهم ریشتری دماوند است

به گزارش بی دانلود، به اعتقاد محقق علوم زمین دانشگاه علوم پایه زنجان، زلزله روز گذشته دماوند، منشأ تکتونیکی دارد و ربطی به فعالیتهای آتشفشانی ندارد.


به گزارش بی دانلود به نقل از ایسنا، در ساعت ۱۲: ۳۱: ۴۷ دقیقه ظهر روز گذشته چهارشنبه ۲۶ بهمن ماه در دماوند استان تهران زلزله ای به بزرگای ۳.۳ در عمق ۹ کیلومتری رخ داد. کانون این زلزله در ۸ کیلومتری دماوند، ۱۱ کیلومتر رودهن و ۱۵ کیلومتری بومهن بوده است.
محققان معتقدند منشأ این زمین لرزه گسل مُشا بعنوان یکی از گسل های فعال در شرق تهران است.
دکتر عبدالرضا قدس، دانشیار ژئوفیزیک دانشکده علوم زمین دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان در گفتگو با ایسنا، ضمن اشاره به زلزله روز گذشته (چهارشنبه ۲۵ بهمن ماه) در دماوند استان تهران، اظهار داشت: گسل مُشا که در شرق تهران کشیده شده است، یک گسل طویل به حساب می آید و یکی از شاخه های این گسل مسبب رخداد زلزله روز گذشته دماوند بوده است.
وی این شاخه گسل مُشا را منشعب از دره مُشا دانست و اظهار نمود: پیش از این، در این منطقه چندین زلزله به ثبت رسیده است که همچون آن میتوان به زلزله ۴ ریشتری در سال ۹۹ اشاره نمود.
قدس، با اشاره به اینکه زلزله های زیادی در سال ۲۰۲۰ در این منطقه به ثبت رسیده است، خاطرنشان کرد: رخدادهای لرزه ای در پیرامون گسل مُشا همواره رخ می دهد و امر غیر طبیعی نیست بگونه ای که خوشه لرزه ای در سال ۲۰۲۰ به ثبت رسیده است.
این دانشیار ژئوفیزیک دانشکده علوم زمین دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان افزود: علاوه بر اینها در این منطقه یک زمین لرزه تاریخی به ثبت رسیده است که منشأ این رخداد را به گسل مُشا اطلاق شده است.
وی با اشاره به اینکه گسل مُشا یکی از گسل های فعال شهر تهران است، اضافه کرد: از این جهت است که اغلب زلزله های شهر تهران در سمت شرق و جنوب شرق تهران است.
این محقق علوم زمین در مورد ارتباط این زلزله ها با فعالیتهای آتشفشانی، توضیح داد: یک آتشفشان پیش از فعالیت، می تواند زلزله ایجاد نماید ولی زلزله روز گذشته دماوند، در نزدیکی آتشفشان دماوند نبوده و حدود ۱۰ کیلومتر فاصله دارد.
قدس افزود: از طرفی زلزله های آتشفشانی که در ارتباط با فعالیتهای آتشفشانی هستند، به صورت زلزله های با فاصله زمانی زیاد رخ نمی دهند، بلکه خوشه ای از زمین لرزه ها را ایجاد می کنند. فعالیت آتشفشانی همینطور همراه با فعالیت دیگری به نام "تِرِمور" یا لرزش های خاصی است که متفاوت از لرزش های زمین لرزه است.
وی خاطرنشان کرد: تعداد زمین لرزه های ناشی از فعالیت آتشفشانی زیاد است ولی ما چنین فعالیتی را برای آتشفشان دماوند مشاهده نکردیم و زلزله های به ثبت رسیده در پیرامون این آتشفشان هیچ شباهتی به زلزله های "ولکانیکی" (آتشفشانی) ندارد.
این دانشیار دانشگاه علوم پایه زنجان تاکید: در زلزله های ولکانیکی، بر اثر حرکت مواد مذاب، زمین باز می شود و نوع لرزشی که ناشی از حرکت مواد مذاب ایجاد می شود، با مطالعات شکل موج ها قابل تشخیص می باشد.
به نقل از ایشان، بر مبنای مطالعه موج ها میتوان تشخیص داد که زلزله به ثبت رسیده بر مبنای فعالیت گسل است و یا بر اثر حرکت ماگماها و باز شدن زمین است.
قدس در انتها با تکیه بر این که زلزله های به ثبت رسیده در منطقه دماوند در ارتباط با فعالیت گسل می شود، اظهار داشت: زلزله اخیر این منطقه ربطی به فعالیت آتشفشانی ندارد.




منبع:

1401/11/27
12:57:55
0.0 از 5
667
تگهای خبر: دانشگاه , محقق
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
beedownload بی دانلود