چرا 4 کرسی علمی یونسکو در ایران تعطیل شد؟
به گزارش بی دانلود، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو دلیلهای تعطیلی برخی کرسی های یونسکو در ایران را تشریح نمود و اظهار داشت: معیارهای ارزیابی جدید، پذیرش کرسی ها را دشوارتر کرده است.
به گزارش بی دانلود به نقل از مهر، کرسی های یونسکو نهادهای ملی یا منطقه ای هستند که بطور ویژه در یک موضوع خاص و یا بصورت بین رشته ای و علمی فعالیت می نمایند. این نهادهای علمی پیوند دهنده دانشگاه با جامعه مدنی، جوامع محلی، نهادهای پژوهشی و سیاست گذاران هستند و هم راستا با تغییرات جهانی به تقاضاهای نوظهور در عرصه آموزش و پژوهش می پردازند.
برنامه «کرسی های یونسکو» از سال ۱۳۷۱ در دنیا شروع شده و هم اکنون بالاتر از هزار کرسی یونسکو در بالاتر از ۱۲۵ کشور درحال فعالیت هستند. در ایران نیز هم اکنون ۱۸ کرسی یونسکو در حوزه های مختلف همچون آموزش، علوم، بین رشته ای (آموزش و علوم)، حوزه علوم اجتماعی و انسانی و ارتباطات فعالیت می نمایند.
در سالیان اخیر ۴ کرسی یونسکو در ایران تعطیل شده اند و شنیده ها حاکی از آنست که تعدادی از کرسی ها نیز در معرض از دست رفتن قرار دارند.
دکتر حسن فرطوسی در گفتگو با خبرنگار مهر، در مورد کرسی های یونسکو اظهار داشت: یونسکو هم اکنون در کشورهای عضو خود بالاتر از ۱۰۰۰ کرسی تاسیس کرده است و در ایران نیز تعداد ۱۸ کرسی یونسکو به میزبانی دانشگاه ها و مؤسسات پژوهشی در شهر تهران تاسیس شده اند.
وی اضافه کرد: باتوجه به اینکه یونسکو دارای ۱۹۴ عضو است، بدین سبب فعالیت کشور ما در شبکه کرسی های یونسکو در مقایسه با فعالیت سایر کشورها در این شبکه کم نیست اما طی سالیان اخیر دلایلی باعث شده است که روند افزایش تاسیس کرسی ها در کشور کند شود.
معیارهای ارزیابی جدید، پذیرش کرسی ها را دشوارتر کرده است
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو با اشاره به تغییر رویه و قواعد جدید یونسکو برای ایجاد کرسی های جدید اظهار داشت: مهم ترین دلیلی که کرسی ها روند افزایشی سابق را طی نمی کنند رویه و اصولی است که طی سه سال اخیر توسط یونسکو بنا نهاده شده است. برمبنای قواعد جدید، هر سال از هر کشور عضو حداکثر دو طرح واره (پروپوزال) برای درخواست تاسیس کرسی به یونسکو می تواند ارائه شود و این مساله در مقایسه با دوره های گذشته که گاهی پنج یا شش طرح درخواست تاسیس به یونسکو ارایه داده می شد به صورتی محدودیت شمرده می شود.
وی اشاره کرد: علاوه بر این موضوع، یونسکو معیارهای ارزیابی جدیدی را طراحی نموده که عمدتا پذیرش کرسی ها را دشوارتر می سازد.
ضعف عملکرد و گزارش دهی نامناسب کرسی ها را تعطیل می کند
به گفته فرطوسی؛ موضوع دیگر که گاهی موجب سیر نزولی تعداد کرسی ها شده است عدم ارائه گزارش مناسب عملکرد کرسی ها به یونسکو است.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در مورد لزوم گزارش دهی دوره عملکرد کرسی ها به یونسکو توضیح داد: هر کرسی هر چهار سال یک دفعه لازم است که گزارش عملکرد جامع چهار ساله خودرا جهت تمدید به یونسکو عرضه نماید که بعضاً به سبب ضعف عملکرد کرسی ها و یا عدم ارائه بموقع اطلاعات که خود از چالش هایی است که باید مورد توجه قرار گیرد، درخواست تمدید کرسی هایی که با زحمت بسیار زیاد تاسیس شده اند، مورد موافقت یونسکو قرار نمی گیرد و این کرسی ها تعطیل می شوند.
بی توجهی کرسی ها به قوانین
وی در مورد دلیل دیگر تعطیلی کرسی های یونسکو اظهار داشت: دلیل دیگری که برخی مواقع موجب تعطیلی کرسی ها شده است و متاسفانه دو مورد از تعطیلی کرسی های ما به این علت بوده است؛ جابجایی کرسی از نهاد مادر به یک سازمان دیگر است که اقدامی غیر منطقی و به لحاظ حقوقی غیر قانونی می باشد.
فرطوسی اشاره کرد: چونکه در آغاز تاسیس کرسی، تفاهم نامه ای به امضای رییس سازمان میزبان با مدیرکل یونسکو منعقد می شود و نهاد میزبان کرسی تا پایان مدت تفاهم نامه تعهداتی را متقبل می شود که باید خود به آنها پایبند باشد.
وی در مورد برنامه آینده کمیسیون ملی یونسکو برای ممانعت از تعطیلی کرسی های ایران اظهار داشت: سیاست کلی کمیسیون ملی یونسکو در دوره فعلی، بر نظارت بیشتر بر عملکرد کرسی ها قرار گرفته و درنظر داریم با بوجودآوردن یک سازوکار نظارتی بهتر بر فعالیت کرسی ها و پشتیبانی از روند انتخاب رؤسای کرسی ها و فعالیت آنها، سبب ارتقا و شکوفایی هر چه بهتر کرسی ها بشویم.
به گزارش بی دانلود به نقل از مهر، هم اکنون کرسی های «تحقیقات بین رشته ای دیابت»، «بازیافت آب» و «آموزش مهندسی» در دانشگاه تهران، «مخاطرات زمین شناختی ساحلی» در پژوهشکده علوم زمین، «مدیریت بلایای طبیعی» در پژوهشکده سوانح طبیعی و «ترویج علم» در موسسه تحقیقات سیاست علمی کشور در عرصه علوم، کرسی های «آموزش محیط زیست» در دانشگاه پیام نور و «آموزش کاهش خطرپذیری سوانح و برگشت پذیری (تاب آوری)» در دانشگاه خوارزمی در عرصه بین رشته ای (آموزش و علوم) درحال فعالیت هستند. همین طور در عرصه علوم اجتماعی و انسانی کرسی های «مطالعات اخلاق زیستی» در دانشگاه علوم پزشکی تهران و «تاریخچه طب سنتی» در فرهنگستان علوم پزشکی، «سلامت اجتماعی و توسعه» در دانشگاه تهران و «حقوق بشر، صلح و دموکراسی» در دانشگاه شهید بهشتی و در عرصه ارتباطات کرسی های «فضای مجازی و فرهنگ: دوفضایی شدن جهان» در دانشگاه تهران و «ارتباطات در علم و فناوری» در دانشگاه علامه طباطبایی فعالیت می نمایند.
همچنین کرسی های «آموزش و یادگیری الکترونیکی» در دانشگاه مهر البرز، «مدیریت، برنامه ریزی و تضمین کیفیت در آموزش عالی» در موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی، «معلمان به عنوان یادگیرندگان مادام العمر» در دانشگاه فرهنگیان و کارآفرینی» در دانشگاه تهران، کرسی های یونسکو در عرصه آموزش هستند.
منبع: بی دانلود
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب