سنگ هایی كه به تنها سازندگان دستگاه ایرانی تنفس مصنوعی پرتاب شد

سنگ هایی كه به تنها سازندگان دستگاه ایرانی تنفس مصنوعی پرتاب شد

اردبیل دستگاه ونتیلاتور یا تنفس مصنوعی شاید حیاتی ترین وسیله مورد نیاز در مدیریت بیماری كووید-19 است و این دستگاه­ می ­تواند بیماران را هنگامی كه دیگر به تنهایی قادر به تنفس نباشند، از مرگ نجات دهد؛ حالا دستگاهی با چنین كاربردی اما ارزان تر و در دسترس تر توسط پژوهشگران اردبیلی، طراحی و ثبت اختراع دستگاه تنفس مصنوعی غیر تهاجمی BIPAP  توسط پژوهشگران مركز رشد دانشگاه محقق اردبیلی انجام شده است.


حسین واثقی دکتری فیزیولوژی تولید مثل، عضو بنیاد ملی نخبگان، دانشجوی نمونه کشور، فناور برتر استان اردبیل، کارآفرین جوان کشور، مشاور نوآوری مراکز علم و فناوری استان اردبیل و مجری پروژه ساخت دستگاه تنفس مصنوعی است.
سیامک جمالی نیز محقق پسادکتری دانشگاه تبریز، عضو بنیاد ملی نخبگان و مدیر تحقیق و توسعه شرکت دانش بنیان کیان زیست یاخته ایرانیان است که به همراه دکتر واثقی، موفق به ثبت اختراع دستگاه تنفس مصنوعی شده اند.
این دو جوان محقق و پژوهشگر به ایسنا خاطرنشان کردند؛ تیم ما به فکر طراحی دستگاه متفاوت تری بود تا بجای حجم، بر فشار تمرکز داشته باشد.
حسین واثقی مدیر علمی شرکت دانش بنیان کیان زیست یاخته ایرانیان در گفت و گو با ایسنا اظهار نمود: با شیوع ویروس کرونا و باتوجه به تعداد بالای مراجعین که نیاز به حمایت تنفسی داشتند بیشتر بیمارستان ها در سراسر جهان با کمبود دستگاه تنفس مصنوعی رو به رو شدند.
وی افزود: باتوجه به قیمت بالای این دستگاه ها که چیزی در حدود 25 الی 30 هزار دلار می باشد، کوشش های مختلفی برای ساخت دستگاه های ساده تر که همان کار ونتیلاتور را انجام می دهند توسط تیم های مختلف در سراسر دنیا انجام شد. دستگاه BiPAP ابداعی توسط تیم فنی شرکت ما نیز با استفاده از یک سیستم جدید طی دو ماه طراحی و نمونه نهایی در حال تکمیل برای ورود به بازار است.
مجری این پروژه در مورد تلاش هایی که در دنیا برای ساخت ونتیلاتور ارزان قیمت انجام شده است، اظهار داشت: در آمریکا، باتوجه به کمبود شدید ونتیلاتور شرکت های خودروسازی بزرگ همچون فورد، جنرال موتورز و تسلا، در میانه شیوع کرونا برای تولید ونتیلاتور به کمک نظام سلامت آمدند. در ایتالیا کمبود شدید ونتیلاتور سبب شد تا یک بیمارستان در شمال ایتالیا با تغییر کاربری ماسک های غواصی و تبدیل آنها به دستگاه های تنفسی از مرگ برخی از بیماران جلوگیری کند. حتی تیم های فرمول یک (Formula One) با ایجاد پروژه ای به نام Pitlane مدل هایی از ونتیلاتور به نام C-PAP را طراحی کردند که بتوان سریع و با قیمت پایین تولید کرد.
این مخترع اردبیلی با اشاره به تلاش پژوهشگران داخلی برای ساخت دستگاه تنفس مصنوعی، به توصیف دستگاه ثبت اختراع شده شرکت پرداخت و اشاره کرد: در ایران تلاش هایی توسط پژوهشگران در دانشگاه های تهران و آزاد مشهد و پارک علم و فناوری مازندران و کرمان و پس از آن بیشتر دانشگاه ها و پارک های علم و فناوری برای ساخت ونتیلاتور صورت گرفت که اخبار آن در سایت ها نیز موجود است، اما دستگاه ساخته شده توسط این تیم ها در واقع طرح ونتیلاتور داده باز دانشگاه MIT بود که در گیت هاب توسط دکتر الکساندر اچ اسلوکوم ارائه شده بود و در واقع طرح خود پژوهشگران ایرانی نبود.
وی افزود: همین موضوع موجب شد تا تیم ما به فکر طراحی دستگاه متفاوت تری باشد که بجای حجم، بر فشار تمرکز داشته باشد.
این دکتری فیزیولوژی اظهار داشت: دستگاه ساخته شده ما یک نمونه از سیستم های تنفس مصنوعی دو فشاره یا به اختصار BiPAP است. این سیستم یک طرح ابداعی و جدید می باشد که از مفهوم فشار هیدرواستاتیک آب برای تنظیم فشار بهره برده است.
واثقی در ارتباط با هدف ساخت دستگاه نیز اظهار داشت: دستگاه های پیشرفته ونتیلاتور دارای تکنولوژی بسیار پیچیده و قیمت های بالایی هستند. شرکت هایی مانند همیلتون مدیکال، فیلیپس و مدترونیک ازجمله شرکت های بین المللی تولید کننده ونتیلاتور هستند.
وی تصریح کرد: هدف ما ارائه یک نمونه ونتیلاتور اورژانسی تولید داخل با قیمت تمام شده بمراتب پایین تر، ولو با تکنولوژی پایین تر و کارایی ساده تر و همین طور قابلیت تولید انبوه در مدت زمان کم بود تا بتواند بخش بزرگی از مشکلات سیستم سلامت را برطرف سازد. هدف دیگر ما ساخت دستگاهی بود که با خریدن زمان به اولویت بندی بیماران برای استفاده از ونتیلاتور مراقبت ویژه کمک نماید. علاوه بر استفاده اورژانسی، با توسعه و انطباق این دستگاه می توان در مصارف خانگی از قبیل درمان اختلال تنفسی در خواب و یا بیماری های تنفسی مزمن نیز از آن بهره برد.
آمادگی لازم برای همکاری با گروه های فنی دیگر برای ارتقای محصول را داریم
سیامک جمالی مدیر بخش فنی طرح نیز در گفت و گو با ایسنا در ارتباط با مزایای دستگاه طراحی شده اظهار داشت: هزینه ساخت بسیار پایین تر در قیاس با نمونه های پیشرفته، تامین فشار حداقل مورد نیاز (PEEP) برای جلوگیری از تخلیه کامل ریه، قابلیت کنترل دستی، قابلیت تنظیم هر دو سطح فشار IPAP و EPAP، قابلیت تنظیم زمان دم و بازدم، سادگی استفاده و قابلیت تعمیر بالا و غیر تهاجمی بودن دستگاه از مزایای آن می باشد و هم اکنون نیز به دنبال تکمیل دستگاه با اضافه کردن حسگرهای لازم هستیم.
جمالی در ادامه با اشاره به ثبت اختراع دستگاه اظهار داشت: با عنایت به این که نقشه و دانش فنی این دستگاه ثبت اختراع شده است ما آمادگی لازم برای همکاری با گروه های فنی دیگر برای ارتقای محصول را داریم. در هفته اخیر همکاری خودرا با تیم دانشکده مهندسی برق و کامپوتر دانشگاه تهران نیز آغاز کردیم و در چارچوب یک کار مشترک به دنبال ارتقای هر دو دستگاه در حال کار توسط هر دو تیم هستیم.
محقق پسادکتری دانشگاه تبریز با اشاره به تفاوت دستگاه ابداعی با دستگاه های پیشرفته، تصریح کرد: دستگاه ونتیلاتور پرتابل پیشنهادی تا زمانی که تنظیمات لازم را بتوانیم با آن برای بیمار شامل تنظیمات اولیه و غیره فراهم آورد قابل استفاده می باشد، اما اگر بیمار در شرایطی قرار بگیرد که نیاز به تنظیمات پیشرفته تری داشته باشد و بخواهیم مدهای خاصی برای بیمار درنظر بگیریم باید به یک ونتیلاتور آی سی یو وصل شود.
گلایه از توجه نکردن به اقتصاد سلامت در استان اردبیل
در ادامه گفت و گو با مدیر علمی شرکت دانش بنیان کیان زیست یاخته ایرانیان چالش هایی که تیم طی ساخت دستگاه با آنها روبه رو بودند را جویا شدیم.
وی با گلایه مندی از عدم توجه به اقتصاد سلامت در استان اظهار داشت: اصلی ترین چالشی که در ایام اول با آن درگیر شدیم مشکل پیدا کردن قطعات اولیه و خدماتی بود که برایمان انجام بدهند. به زحمت مواد اولیه برای ساخت دستگاه را توانستیم تامین نماییم و برای خدمات نیز خودمان دست به کار شدیم و باتوجه به تجریه ای که مدیر بخش فنی طرح در بخش مکانیک داشت با عنایت رئیس دانشگاه محقق اردبیلی و پیگیری های رئیس مرکز رشد دانشگاه، کارگاه ماشین افزار دانشگاه محقق اردبیلی در اختیارمان قرار گرفت تا بتوانیم کارهای خدماتی را خودمان انجام بدهیم.
وی افزود: در این برهه با وجود نامه نگاری ها حتی یک دستگاه معیوب ونتیلاتور BIPAP در اختیار تیم ما برای استفاده از قطعات آنها قرار نگرفت و مسئولان دانشگاه علوم پزشکی توجهی به این مساله نداشتند. متاسفانه اکوسیستم فناوری در دانشگاه علوم پزشکی با جریان علم و فناوری کمی فاصله دارد و باید برای این مساله اقدامی انجام گیرد.
واثقی افزود: چالش بعدی که با آن مواجه شدیم عدم دسترسی به سنسورهایی بود که ساخت داخل نبودند و وارداتی بودند و الان هم با گذشت 3 ماه نتوانسته ایم منابع مالی لازم برای خرید این سنسورها را تامین نماییم.
واثقی در ارتباط با حمایت های صورت گرفته از پروژه نیز اظهار داشت: حمایت صورت گرفته برای نمونه سازی این دستگاه ثبت اختراع شده که توسط مرکز رشد دانشگاه محقق اردبیلی در اختیار ما قرار گرفته مبلغ 10 میلیون تومان بود که جهت خرید قطعات اولیه هزینه شد و برای صنعتی کردن دستگاه نیازمند طراحی صنعتی و تکمیل بخش حسگرهای آن هستیم.
این محقق اردبیلی اظهار داشت: متاسفانه با وجود معرفی دستگاه در حضور استاندار و رئیس دانشگاه علوم پزشکی هیچ حمایتی از این دو بخش برای تجای سازی دستگاه با وجود نیاز شدید استان به دستگاه های تنفس مصنوعی پرتابل نشده است و این موجب تعجب ماست.
اکوسیستم فناوری سلامت اردبیل به فراموشی سپرده شده است
واثقی با اشاره به اینکه اکوسیستم فناوری سلامت اردبیل به فراموشی سپرده شده است، تصریح کرد: بی توجهی مسئولان ذیربط استان برای ایجاد بسترهای اولیه شتاب دهی به کارهای حوزه سلامت با وجود پتانسیل های بالا در استان ناراحت کننده است.
وی اظهار داشت: سال قبل در سطح جهان بیش از ۱۴میلیارد دلار روی حوزه استارتاپ های سلامت سرمایه گذاری شده است، اما متاسفانه در مقیاس استانی حتی همکاری بین بخشی را شاهد نیستیم چه برسد به سرمایه گذاری.
عضو بنیاد ملی نخبگان افزود: استان اردبیل اگر می خواهد توسعه یابد، ناگزیر است زودتر از استان های دیگر به مباحث اقتصادی دانش بنیان ورود کند.
مشاور نوآوری مراکز علم و فناوری استان اردبیل اشاره کرد: اقتصاد سلامت ایران فقط در بخش تجهیزات پزشکی ارزشی بیش از ۲.۵ میلیارد دلار دارد، اما افسوس که تا حالا برای این بازار بزرگ برنامه ای در استان وجود نداشته است؛ زمینه ای که می تواند در بهبود فضای کسب و کار در استان نیز موثر واقع شود.
ضرورت توجه ویژه مسئولان استانی به تجاری سازی محصولات فناورانه در استان اردبیل
با در نظر گرفتن شرایط کنونی کشور و درگیری چند ماهه با بیماری نوظهور کووید-19 که با وجود کنترل های فراوان و تمهیدات اندیشیده شده همچنان یک تهدید جدی برای نظام سلامت کشور به حساب می آید، به نظر می آید تولید داخلی تجهیزات مورد نیاز و ضروری پزشکی از یک سو و در نظر گرفتن شرایط اقتصادی کشور از طرفی باید در اولویت ها قرار گیرد.
امید می رود باتوجه به همت والای پژوهشگران و جوانان اردبیلی در طراحی و ساخت محصولات فناورانه در سطح استان، مسئولان نیز بر این باور برسند که رشد و توسعه کشور در گرو حمایت و تشویق همین جوانان و توجه جدی به منویات مقام معظم رهبری در موضوع توجه به تولید کالای ایرانی با کیفیت و عدم وابستگی به محصولات خارجی است.





1399/08/06
22:13:20
5.0 از 5
1520
تگهای خبر: پروژه , تكنولوژی , تولید , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵
beedownload بی دانلود